Ullgarn

av 100% småländsk ull

Rena finullsgarn


Mjukast möjliga - inget som kliar! Perfekt till plagg nära huden, som mössor och halsdukar, och när du stickar till barn.

120 kr/härva 100g

Finull svart

En härva är 100 g/250 m.

Finull vit

Finns i två tjocklekar: 100 g/250 m

och 100 g/175 m.

Finull brun

Slut. Saknar information om när det kan finnas nytt garn.

Åsen- och Blandgarn


Mjukt men starkt, med en kombination av ullfiber i olika tjocklek och styrka. Det gör garn från åsenfåren samt vårt blandgarn utmärkt till exempelvis tröjor och vantar.

110kr härva 90g                120 kr/härva 100g

Åsen vit

En härva är 100 g/200 m, 120kr/st

Få i lager.

Åsen grå

Härva 90 g/150 m, 110kr/st

Härva 95 g/200m, 120kr/st

Finull-Gotland

Slut. Saknar information om när det finns nytt garn. 

Stickexempel

Finull vit och svart, samt Åsen grå. Barntröja.
Finull vit och svart, samt Åsen grå. Barntröja.
Tröja stickad med Finull-Gotland samt Åsen vit.
Tröja stickad med Finull-Gotland samt Åsen vit.
Vantar av Åsen grå.
Vantar av Åsen grå.
Stickade med dubbel tråd och 5mm stickor.

Lite mer om ull

Att ta hand om ullen kräver planering


Vi planerar noga inför höstklippet - det är nödvändigt för att få ren och användbar ull. Det är mycket som ska tas i beaktande. Kan fåren gå ute? Eller måste de komma in och torka om vädret är dåligt? Om de går inne, hur undviker vi att de får för mycket hö och halm i pälsen? Kan vi klippa ute eller behöver det också ske i ladugården? Vilken ordning klipper vi fåren i?


På klippdagen


Minst två men oftast alla på gården hjälps åt vid fårklippningen, även om fårklipparen gör grovjobbet. Fåren ska sorteras och tas ut i rätt ordning - först vita, sedan grå, sen bruna och sist svarta. Detta för att minimera att färgerna "smutsas" av varandra. En annan person gör grovsortering av ullen och packar i säckar. Det är viktigt att få bort ull som innehåller avföringsrester, då den annars kan orsaka missfärgningar.


Spinneriet


När det finns en tid hos spinneriet (man får ofta köa i månader) är det dags att finsortera och väga ullen. I finsorteringen måste vi se upp så att fibrerna inte är för långa eller korta. Mellan 5 och 15 cm ska det vara. Ullen postas sedan till spinneriet Karlsbergsgården i Landskrona. Av råullen brukar 55-66% av vikten bli färdigt garn - resten är ullfett och ibland fibrer som är för långa eller korta. 


En framtid för svensk ull?


I dagsläget är det långt ifrån en självklarhet att fårägare tar hand om ullen. Arbetet med hantering är tidskrävande och såvida man inte själv är intresserad av ullhantverk (vilket vi råkar vara), är det sällan värt mödan, eftersom inköpare betalar så lite för råull. Konkurrens från andra delar av världen - där arbetsförhållanden för både djur och människor är betydligt sämre - gör det svårt för företagen att betala mer för ullen.

Dock ökar intresset för svensk ull, så det finns all anledning att hoppas på att det i framtiden också kommer vara väl värt arbetet att ta hand om ull, även i större skala.