Skötselråd


Det är inte alltid helt enkelt att veta hur man ska ta hand om en fårfäll, så här kommer lite tips.

Naturligt smutsavvisande material

En första sak att bli medveten om är att fårull är naturligt smutsavvisande - du behöver alltså inte tvätta dina fårfällar och ylleplagg lika ofta som andra material. Faktum är att såvida det inte rör sig om faktiska fläckar så räcker oftast lite skakning och vädring.


Om det har blivit fläckar, vad gäller?

Beroende på vad för typ av skinn så tål det olika rengöring.


Konventionellt garvat plädskinn (pläd = kortklippt skinn)

  • Dessa skinn kan du tvätta i maskin på samma vis som ylleplagg - i 30 grader med ullprogram och ulltvättmedel. Under torkningen är det bra att försiktigt sträcka ut och skaka skinnet lite då och då.


Konventionellt garvat mattskinn (matt = skinn där fällens hårlängd bevarats)

  • ! Dessa skinn kan bli trassliga av maskintvätt. Tvätta ej i maskin. Om en del av skinnet har blivit fläckat, skölj av och torka försiktigt med handduk, gärna genom att "pressa" ur fukten snarare än att gnugga. På så vis undviker du att skinnets lockar trasslar sig.


Ekologiskt garvat plädskinn

  • Den vegetabiliska garvningen som används för "ekoskinn" tål inte tvätt. Skulle skinnet bli fläckat kan du tvätta ullsidan med exempelvis disksvamp och lite milt diskmedel. Undvik att blöta ner mer än vad som är nödvändigt för att få bort smutsen. Om det är torra fläckar på narvsidan kan det gå att försiktigt skrubba bort fläcken med lite sandpapper.