Snart vinter

Ännu en odlingssäsong är nu officiellt över. I helgen tog vi hand om det sista av skörden, förutom grönkål och jordärtskocka – dessa klarar sig fint ändå.

I år testar vi en ny metod för vinterlagring av kål och rotsaker; växthus-stuka. Jag vet inte säkert om det kommer att fungera, men i brist på fungerande jordkällare (dörren saknas), och en ladugård som både är för varm och för fuktig för optimal lagring, är det klart värt att provas.

Nästa sommar har jag planerat att få ordning på jordkällaren en gång för alla, för detta att hålla på och lagra saker i ladugård och tvättstuka är ju bara inte hållbart i längden om en vill vara självhushållare och dessutom lagra tillräckligt med mat för att kunna sälja överskott.

Men detta år är det alltså stuka i växthus som vi kör på. Precis som med en vanlig stuka har jag grävt gropar och fyllt med halm och annat täckmaterial under och ovanpå maten, men vi behöver inte tänka på regnskydd; det löser ju växthuset åt oss.

Förutom rotsaker och kål har jag även flyttat in några själkselleri-plantor för att kunna åtnjuta färsk selleri ytterligare några veckor. Selleri är en ganska envis växt som kan hålla sig grön och fin sent på året. På detta vis hoppas jag att den ska ge oss färskt grönt ytterligare lite senare.

Varje år tänker jag att jag ska vara ambitiös och odla sallad som får stå växthus under duk, och varje år inser jag att jag inte hinner med detta på sidan om allt annat skördande. Så nu används växthuset för lagring istället, snarare än att bara stå tomt.

Årets skörd har gett rikliga mängder finfin kål av alla olika slag, samt gott om chilipeppar, paprika, lök av olika slag, rotselleri, morot och potatis. Det som varit mindre gynnat är allt i gruk-familjen; dessa växter har både utvecklats sent och gett pytteliten skörd jämfört med tidigare år. Men några små ömkliga pumpor blev det i alla fall. Bara i snitt 1 frukt per planta, jämfört med tidigare års 3!

Detta år fröodlade jag med god framgång palsternacka av sorten Student. Fröna var slut där jag brukar beställa, och eftersom jag hade många fina rötter kvar sen säsongen 2016 så passade jag på att fröodla på 16 st av dem. Inför nästa år ska jag försöka fröodla morot av sorten ”amsterdam forcing” och rotselleri av sorten ”mars”. Dessa förvaras också i växthuset med täcke. Förhoppningsvis övervintrar de väl här och bibehåller sin energi till sommaren 2018.

Men nu är frön insamlade, känsliga växter har fått täcke, stukorna är grävda och stengodskrukorna räddade undan frost och väta. Nu väntar vi på kylan och ska gotta många månader åt all härlig mat som bara väntar på att få bli till vinterns stuvningar, gratänger och soppor!