Sommaren 2012

Sommaren är snart över för den här gången. Höstkänslan infann sig tidigt och det är bara att acceptera att den mesta tiden regnade bort. Några projekt har ändå hunnits med mellan, och ibland mitt i regnskurarna.

skördetröskan

Mannen hade turen att få tag på en skördetröska, modell äldre och mindre, precis en sådan han ville ha och gick länge runt med ett leende. Tröskan ska få börja tjänstgöra nu snart då det är dags att tröska och få hem kornet. Vi hade också en havreåker, men den dog i sommarens översvämningar tyvärr. Lärdomen är att planera bättre för att parera de klimatförändringar som gör att översvämningarna sannolikt kommer att återkomma regelbundet. Spannmål får helt enkelt odlas på säkrare mark framöver.

DSC_0566-1024x768

Övriga odlingar verkar inte ha farit illa av sommarens regnande. Grönsakerna växer fantastiskt bra och det har skördats mängder av bönor, sockerärter, squash, blomkål, lök, sallad, gurka mm. Tomaterna mognar i det stora växthuset (som också är nyinskaffat för i år). I helgen planeras för inläggning av rödbetor och att prova mjölksyrning.

DSC_0603-624x467

Jordkällaren har grävts ur och fått ett nytt tak över ingången. De gamla plankorna som tidigare stöttat korridoren in var murkna och det fanns stor risk för ras. Det nya taket är gjutet med armeringsjärn och bör ge rejäl stadga. I cementen är det inristat 2012, som information till den som någon gång i framtiden gräver upp för att laga eller göra om. :)

Hö har vi fått in i mängder! Att vi kunnat utnyttja fåtalet soliga dagar, i sommarens för övrigt dåliga väder, tackar vi generösa arbetsgivare för, som med kort varsel beviljat semester då vädret antytt att det kunde bli uppehåll mer än en dag i sträck.

Övriga projekt som tagit tid och uppmärksamhet har varit stängsling, utgödsling, fönstermålning, fortsatt insamlande av hästredskap, röjning av granar från betesmarkerna.

DSC_0520-624x467

Dottern Carolina bodde hos oss under hela sin semester och jobbade hårt. Utan henne hade odlingarna inte gett så god skörd och det är även hennes förtjänst att det finns ett litet ”skånskt” hönshus ute på gräsmattan. Hennes tid i Nya Zeeland, då hon reste runt och arbetade på ekologiska gårdar, har gett inspiration till att prova idéer även här hemma!

Från granngården adopterades lilla flasklammet Frank. Han är en pälsfårsbagge med fin stamtavla, som tyvärr blev bortvald av sin mamma som tyckte att hon bara behövde två ungar och därför sparkade ut lille Frank ur boet. Frank bor kvar hos oss och planeringen nu är att vi ska köpa in några unga pälstackor och så får han stanna och bli pappa till våren.

Vår bruna finullsbagge ToyBoy är såld vidare och vi har hittat en ny fin bagge som ska få flytta in i höst. Vi letar också efter bagge till våra åsentackor och kommer att betäcka dem i höst. Så till våren får vi förhoppningsvis lamm från tre raser! Kul att lära känna lite olika raser. Fårraserna är mer olika än man först kan tro, och de har alla sina för- och nackdelar.

Hönsen har orsakat både glädje och sorg nu i sommar. Räven kom på besök och tog alla våra fina frigående hönor och tuppar, utom en liten vithätta som lyckades gömma sig. Stor sorg i själen eftersom vi vant oss vid att ha våra trevliga höns gående fritt ute som sällskap. Både hundar och katter klarade de av helt obehindrat och de kom nyfiket spatserande när det skulle grävas i komposten. Vi fick brutalt inse att räven hittat ett matställe som den sannolikt kommer att söka upp fler gånger. Inlåsning gäller från och med nu och det kan även bli så att vi sätter upp elstängsel runt hönsgården. Tråkigt, men vi måste uppenbarligen skydda dem bättre.

Vi köpte snabbt in några nya unghöns som sällskap till den chockade ensamma hönan. En av dem var en svart och guldfärgad ungtupp, som fick namnet Happy Feet, pga sina gigantiskt stora fötter. Vi tror han kommer bli väldigt stor när han vuxit klart! Vi har också några svarta Araucana (som är en hönsras från Chile) och några unga damer som är Orpingtonblandningar.

DSC_0665-624x832

Ett av sommarens mer spännande experiment blev att låna en äggkläckningsmaskin och ta de ägg vi hade kvar i kylen från våra gamla (av räven bortrövade) höns och prova att kläcka fram kycklingar. Det lyckades och nu hoppar 6 stycken små sötnosar runt i lilla hönshuset tillsammans med sommarens andra hönsprojekt. Vi köpte nämligen också in en grupp kycklingar av rasen Skånsk blommehöna.  Så många roliga hönsraser det finns när man börjar leta! Och vilken tur att vi bor där vi gör och har utrymme och möjlighet att prova det vi vill.

Hundarna mår väl och det är lugnt i flocken. Vi har tävlat en del i vallning och sommarens bästa placering står Flisan för som tog en andraplats i juli. Den senaste tiden har det inte gått något vidare och vi måste hitta positiva sätt att komma ur det dåliga självförtroende som lätt infinner sig både hos hund och förare när man tappar sina flockar och inte klarar uppgifterna. Självförtroendeträning för både två och fyrbenta står på agendan. Tezz har påbörjat sin utbildning och än så länge är hon både lugn och lyhörd med fåren.

Vad som händer nu i höst beror en hel del på vädret. Sonen har en del byggprojekt på gång, bl a ny konstruktion på fodertråg och lite annat som ska komma fåren till glädje. Återkommer! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.