Planering inför säsong 2020

Nu är vintervilan över och planeringen inför säsongen 2020 i full gång. Mycket är det som ska hinnas med första månaden:

  • Informationsmaterial ska göras klart och skickas ut via alla sociala medier och övriga kanaler.
  • Bokslut och rapporter från 2019 ska sammamställas och skickas till berörda myndigheter.
  • Och inte minst: Odlingsplaneringen för säsongen ska göras och alla frön ska beställas.

I november inträffade en ofattbar tragedi när Lindbloms fröers lokal i Kivik brann ner. Orsaken är mordbrand. Det verkar som att jag ändå kommer kunna få tag på de frösorter jag helst vill ha, men det sätter onekligen fokus på ökat behov av bredd och diversifiering inom frömarknaden. Och inte minst behovet av ökad förädling och fröodling i Sverige.

Jag själv har börjat engagera mig i fröodling även utöver Sesam, där jag är medlem sen några år tillbaka. I år ska jag fröodla några tvååriga grönsaker som jag sparat över vintern, samt avsätta en yta för fröodling av bland annat broccoli, lök, och kålrot.

Årets rekordtomat 2019, 1,2 kg, av sorten Rebell som är en egen tomatsort.