Odlingsplan 2021

År 2021 odlas 40 olika grönsaker och omkring 120 olika sorter. Den stora variationen innebär en säkerhet för mig som odlare och mina andelsägare: Missgynnas en gröda på grund av väder eller skadedjur, finns det något annat som klarar sig bättre. Varje år blir fördelningen mellan grönsakerna lite olika , och varje år för jag bok över resultatet för att kunna förbättra sortval och odlingsplan för att ge bättre säkerhet och variation i utbudet kommande säsong.

Översikt över utbudet indelat i Midsommar, Högsommar, Sensommar, Varmhöst och Senhöst.

Midsommar: v 25-27: Fänkål, Majrova, Småmorötter, Rädisa, Salladslök, Färsk vitlök, Kålrabbi, Dill, Gräslök, Persilja, Sallat, Sockerärt

Högsommar v 28-32: Morot, Röd- och gulbeta, Kålrot, Färsklök, Broccoli, Spetskål, Basilika, Chilipeppar, Persilja, Squash, Tomat, Gurka, Grönkål, Sallat, Mangold, Sockerärt, Gröna bönor

Sensommar v 33-37: Morot, Röd- och gulbeta, Kålrot, Palsternacka, Torkad lök, Purjolök, Torkad vitlök, Broccoli, Blomkål, Spetskål, Chilipeppar, Basilika, Persilja, Dill, Gräslök, Paprika, Squash, Tomat, Gurka, Grönkål, Sallat, Mangold, Stjälkselleri, Gröna bönor

Varmhöst v 38-42: Fänkål, Röd- och gulbeta, Kålrot, Majrova, Morot, Palsternacka, Rotselleri, Rädisa, Rättika, Torkad lök, Purjolök, Torkad vitlök, Broccoli, Kålrabbi, Vitkål, Chilipeppar, Persilja, Tomat, Sallat, Grönkål, Mangold, Stjälkselleri

Senhöst v 43-46: Röd- och gulbeta, Kålrot, Morot, Palsternacka, Rotselleri, Rättika, Torkad lök, Purjolök, Torkad vitlök, Vitkål, Rödkål, Brysselkål, Vintersquash, Grönkål,

Skillnad mellan stor och liten andel

En liten andel är ungefär hälften av en stor, dvs att grönsakerna antingen är mindre eller färre. Morot är dock samma mängd som stor andel, och tomaterna något mer än hälften.

Ungefärlig fördelning av grönsaker under säsongen. Detta är en gissning med utgångspunkt i odlingsplanen och i verkligheten kommer tajmingen och fördelningen av grönsaker skilja sig lite eller mycket från detta.

Mänger:

Oftast är det 1 st eller 1 knippe som gäller, förutom med:
Små rotsaker: 3-4 st
Morot: 1/2 kg.
Stora rotsaker: 1 st
Lök: Knippe 3-4 färsk, 3-4 torkade, fler om de är små
Fruktgrönsaker: 1 styck, förutom tomat som varierar mellan 1/2-1 kg, ibland mer.
Baljväxter: 250g-300g, mer om tillgången är god
Brysselkål: 250-300 g, mer om tillgången är god
Grönkål: 1 knippe, väl tilltaget.