Odling 2017: Paprika och Chili

Spansk peppar ”Alban”

Odlingssäsongen i år har varit lite märklig. Året startade ovanligt torrt och varmt, det regnade bara 5 mm under hela maj månad. Detta var naturligtvis en bedrövelse för nästan allt som skulle sås från frö vid den tiden. Senare blev det en ovanligt regnig och kall sommar. Alla växter i familjen Cucurbitaceae (gurka, squash, pumpa, melon) hängde läpp större delen av sommaren och levererade sin skörd 1 – 1,5 månad senare än vanligt, oavsett planeringsläge! Men familjen Capsicum (spansk peppar släktet) som typiskt också vill ha det varmt – har gett ett imponerande resultat.

Växthus i växthus. Bubbelplast ger extra isolering.

Capsicum vill ha det mycket varmt för att gro, och fröna kan vara tröga om det inte är nog hög temperatur. 30 grader är inte att överdriva. Jag startar dem tidigt, dem och aubergine är andra omgången jag sår i pluggbrätten, tidigt i mars. Ungefär två veckor efter löken.

Sen blir de omplanterade i medelstora (6-8 cm) krukor och plancerade ljust och svalt. Även om de flesta av våra grödor behöver värme för att gro så mår de bäst av att stå i lägre temperatur under sina tidiga veckor. Då blir växten mer kompakt och stadig och orkar bära upp frukten den bär under säsongen senare hälft.

I maj-juni månadsskiftet planterar vi ut dem i växthuset.

En annan sak som familjen Capsicum har gemensamt är att emedan de ofta sätter frukter ganska tidigt, tar det tid innan frukterna skiftar färg från antingen ljust gult/vitt eller grönt, till orange/rött. Det ger mig en helt annan respekt för paprikaodlare och jag blir något perplex över att grön paprika ibland kostar mer i affären än röd!

Att köpa paprika och chili – särskilt ekologisk sådan – är dyrt. Att köpa konventionellt odlad paprika är för mig uteslutet; tillsammans med vindruvor innehåller de bland de högsta mängderna och flest antal olika substanser av bekämpningsmedel. (länk)

Samtidigt är det plättlätt att odla Capsicum om man har växthus! Därför odlar jag mer än vad vi äter under skördesäsongen och torkar överskottet. Mer om torkning som konserveringsmetod nästa vecka.

I år har jag odlat dessa sorter ur familjen Capsicum:

Ferenc Tender t.h, Lipstick t.v.

Ferenc Tender. Andra året med denna sort och Ferenc tender ger precis lika bra resultat som första. En planta 60 – 70 cm hög med många spetsiga, saftiga och ganska söta frukter. Kan bäst beskrivas som affärens snackpaprika.

Lipstick. Första sorten som vi provade här på gården, men den har inte riktigt ”fastnat” hos mig. Ger spetsiga, gröna frukter som mognar till djuprött med tiden. I år blev det bar en planta eftersom fröna var ett par år gamla och lite trötta.

Yolo Wonder. Ny älskling.

Yolo Wonder. En nykomling. Jag ville ha ”riktiga” runda paprikor så jag införskaffade denna sort. De små satta plantorna ger ett felaktigt intryck – samtliga yolo wonder har gett 3-5 fina paprikor. Inte är de allt för sent mogna heller. Med facit i hand hade jag kunnat sätta dem tätare då plantan inte blir särskilt yvig utan fokuserar på några få grenar och frukter.

Cheyenne. Fick frö via medlemskap i Sesam. Tunna, avlånga chili-frukter med stark hetta. Jag har bara använt 1-2 cm av dem i en maträtt! Även om den var lättodlad och oerhört rikgivande så tror jag att jag fortsättningsvis håller mig till mildare sorter. Cheyenne är för stark för mig. 🙂

Alban. Trotjänare. Ger långa och för mig alldeles lagom starka peppar-frukter. Väldigt rikgivande och var också i år först av samtliga Capsicum med att leverera röda mogna frukter.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.