Odling 2017: Gullök

Varje år innebär nya förutsättningar och överraskningar. Ibland är det lätt att se orsaker och samband, ibland har jag ingen aning om varför utfallet blev som det blev. Ibland är jorden närmast temperamentsfull och vill inget hellre än ha ihjäl det jag försöker odla, ibland fungerar det närmast magiskt bra. Oftast det senare, vill jag i alla fall påstå – jag blir oftare positivt överraskad än tvärtom. Möjligen är det för att det ynkliga lilla fröet, som skickar upp två spröda groddblad i början av växtens liv inte alls ser ut att kunna leverera det jag hoppas. Men vips, så har den lilla ”bebisen” vuxit upp och blivit en ståtlig planta.

Av alla saker jag gör här på gården är det nog därför grönsaksodlingen som ligger mig varmast om hjärtat.

Odlingsåret startar i februari. Jag gjorde detta år ett noggrant schema för när olika saker skall förkultiveras, planteras om, planteras ut, när land skall beredas, med gödsel, jordfräs och marktäckning. Det fungerade bra. Även om något är försenat så riskerar jag inte att glömma, och jag kan enkelt prioritera vad som i stunden är mest brådskande.

Här kommer den första delen i en liten serie där jag berättar om några framgångar och lärdomar från årets odling.

Del 1: Gullök

Detta år är första gången jag har lyckats med att odla gullök från frö. Jag och min pappa Anders har provat allt möjligt innan – direktsådd, sådd i kruka och pluggbrätte och plantera ut. Mycket gödsel, inget gödsel, kompost… men alltid har lökarna antingen gett upp och dött, eller blivit pyttesmå – trots tidig sådd!

1: Pluggbrätte inomhus – 2: Plantering i kruka, svalt och ljust – 3: Plantera ut när jorden reder sig

I år blev det ett sista försök. Annars, sa jag, ger jag upp detta med att odla gullök trots att den är en så viktig ingrediens i vår matlagning.

Steg 1 Februari: Plantering i pluggbrätte med vanlig planteringsjord. Sätt ca 3 frön i varje plugg. Täck med 1 cm jord.
Se till att du packar ner jorden ordentligt i pluggarna innan du sår. Det är frestande att skynda på och bara ösa i lite jord, men om inte jorden är ordentligt packad så håller den inte nog med vatten, och rötterna har ingen stans att ta vägen när föret gror. Använd en bred penna eller fingrar.

Lökfrön tar lång tid på sig att gro och vill ha det ganska varmt. Ställ pluggbrättet ljust i  rumstemperatur.

Här står lök-barnen i växthuset.

Steg 2 Mars: När de små stråna har kommit upp och är 5-10 cm långa (om några drar ifrån går det bra att toppa dem med sax till 5-8 cm) är det dags för omplantering. Jag använde små plastkrukor, 7-8 cm, och jord som jag hämtade i växthuset från fjolårets plantering. Plantera om samtliga frön i en ”plugg” i en kruka. Sätt krukorna ljust och väldigt svalt. Jag satte ut dem i backar i växthuset med lite extra täcke i form av bubbelplast och odlingsväv. Målet är att hålla temperaturen mellan 0 och 5 plusgrader. Tack vare att de står så ljust drar de inte iväg på höjden, utan får istället bra rotsystem.

Lite av årets skörd på tork för vinterlagring.

Steg 3 – då jorden reder sig: Plantera ut på friland. I varje kruka växer nu förhoppningsvis 2-4 friska små lökplantor. De ser fortfarande små ut, men skenet bedrar. I krukorna finns rejäla rotsystem. Idealet är att ha 3 lökar i varje kruka. Även om de står tätt tillsammans växer de från varandra och blir stora och fina ändå! 4 lökar tillsammans leder till att en eller två inte riktigt växer. Bättre i så fall att gallra bort nr 4 i krukan.
Lök klarar ganska låga nattemperaturer, men täck odlingen med fiberduk så ger du dem bättre odds att klara vårens köldknäppar. Genom att de stått svalt så länge i växthuset klarar de lägre temperaturer än om de stått i rumstemperatur fram till utplanteringen.

Plantera gärna lök ihop med morötter, det förvirrar bådas skadeinsekter.

Nästa del kommer senare i veckan och handlar om paprika och chili.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.