Konservering: torkning

Förra året införskaffade jag en hushållstork. Tidigare år har jag och mamma torkat tomater i ugn, vilket har flera nackdelar. Det ockuperar ugnen 1-2 dagar i sträck per sats, tomaterna blir lite ”brända” eftersom ugnens värmeelement måste jobba hårt för att hålla temperaturen samtidigt som luckan är på glänt, och detta leder naturligtvis till stora energiförluster och elförbrukning.

Det går visserligen att torka grönsaker i soldriven tork utomhus, och i luften, men detta påverkas av luftfuktighet och temperatur, och det tar längre tid. Så risken är att ens skördealster hinner börja mögla i processen. Det går visserligen också att med billiga insatsvaror bygga sig en tork med hjälp av exempelvis kupévärmare, datorfläktar, metallkorgar osv – men även här saknas möjligheten att reglera temperatur.

Elektriska torkmaskiner finns i olika prisklasser. Jag skaffade en lite dyrare för tvåtusen kronor, med timer och termostat. Mitt val grundades på vad jag läst lite här och där (”internet”), samt att jag tyckte den kunde hantera stora volymer, och det gick att köpa till nya ollor (torkbrickor) vid behov. Dessutom var ollornas nät av metall, vilket jag föredrar framför plast, som är svårare att rengöra.

Det torkade i burken motsvarar ungefär mängden färsk paprika på bilden.

Första året med torken var en succé. Vi testade att torka allt möjligt för att se vad vi gillade och vad som gav bra resultat. Bland de bättre resultaten fanns urkärnade klarbär (blev som söta russin), äppelringar, plommon, paprika, päron och naturligtvis tomater.

När jag sen använder de torkade frukterna och grönsakerna i maten, brukar jag oftast börja med att lägga dem i en skål och hälla kokande vatten på, så att de mjuka upp lite. Bland annat har jag använt torkad aubergine till moussaka och torkad paprika till salsa, mitt i vintern. Torkade plommon torkas i halvor och smakar precis som katrinplommon.

Däremot tycker jag att örter såsom basilika, älggräs, oregano, mm torkar snabbare och bättre utbredda mellan lite tidningspapper på en bricka eller plåt. Vet inte hur det kan komma sig, dock.

Många använder elektrisk tork för att torka svamp, men efter ett försök så ger jag mig inte på det igen. Visserligen var resultatet gott nog, men lukten inomhus är outhärdlig. Då steker och fryser jag hellre svampen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.