Januari 2021: Sortlistor, planering och kommande års fröodling

Snön ligger tryggt på marken då väderspå-apparna visar minusgrader de närmsta dagarna. Ändå är förberedelserna för den kommande säsongen i full gång.

Sista veckan i februari ska nämligen de första fröna sås, däribland löksorter, rotselleri, tomat och paprika. Fröna sätts igång inomhus och flyttas efterhand ut i en uppvärmd ‘barnkammare’ i växthuset.

Jag har i dagarna gått igenom det befintliga förrådet med frön. En del utsäde odlar jag själv, exempelvis bönor och ärtor, men vill jag ha nya sorter måste jag såklart köpa in dessa. Bland de frön som är kvar från förra året, och som det finns mycket av, gör jag grobarhetstester för att kontrollera deras kvalitet. Om de gror bra finns ingen anledning att köpa in nytt i onödan. Även egenodlade fröer kontrolleras.

Det är en balansgång för mig i valet av sorter. Det finns ett stort utbud av ekologiska, moderna sorter, särskilt bland sallader, som har ypperliga odlingsegenskaper. Samtidigt vill jag gärna fortsätta utforska och botanisera bland äldre kulturarvssorter. Resultatet blir oftast 50/50 mellan de moderna sorterna och de gamla.

I år ska jag dessutom börja odla frö professionellt åt Nordfrö, en nystartad fröfirma som satsar helt på svenskodlade fröer. Åt dem ska jag i år odla frö till vintersquash, sommarsquash, ärtor, bönor, sallad, rädisa och purjolök.

Jag kommer även att satsa på att stabilisera min egen bifftomat “Rebell”, en sort som dykt upp på måfå såsom tomater kan göra ibland då de råkar korspollineras. Kanske kan den i framtiden bli en del av Nordfrös sortiment, om den håller måttet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.