Garn och ull

När man klipper fåren på hösten får man den finaste och renaste ullen och det är bara denna ull vi använder och säljer. Vi sparar råullen torrt och svalt i papperssäckar. På så vis kan den hålla sig fin länge.

En del av ullen tvättas och kardas för att säljas till den som vill tova eller spinna eget garn. En del av ullen skickar vi till Karlsbergsgårdens spinneri för att bli garn. Och slutligen säljer vi en del av ullen som råull till personer som vill tvätta och karda själva, eller använda till annat hantverk.

Många tänker kanske inte på att förutom att det är ett tragiskt slöseri att nästan all svensk fårull slängs, så importeras ull från länder med dålig djurskyddslagstiftning, exempelvis Argentina. Genom att köpa svensk ull kan du vara säker på fåren i produktionen inte utsätts för djurplågeri.

Våra garner

Vi har 2-trådiga garner spunna på Karlsbergsgården i Landskrona.

Åsen. Åsenfårens ull består av finull och grövre täckhår. Ulltypen varierar från individ till individ. Vi använder ull från åsenfår med stor andel finull. Garn från våra åsenfår är mjukt och går att använda till halsdukar och mössor. Ungefärlig masktäthet vid stickning med 4 mm stickor är 26m*24v för 10*10 cm. 90g/150 m. 125 kr.

Vit finull. Svensk finull är en fårras framavlad för finhårig, krusig, ull och ger därför ett mycket mjukt garn. 100g/150 m. 150 kr. Slut för säsongen.

Svart finull. Snarare än svart blir garnet mörkbrunt, eftersom fårets ull blir blekt av solen på sommaren. Ett mycket mjukt garn. 100g/175m. 140 kr.

Brun finull. Mycket mjukt och bra volym. 100g/175m. 140 kr.

Kardad ull

Det går också att köpa kardad ull. Det kan vara ett bra alternativ för dig som vill prova på att spinna eller tova och inte har tid, plats eller verktyg för att tvätta och karda ullen. Ullen tvättas endast med ljummet vatten.

Kardad ull i olika nyanser.

Tvättad och kardad ull kostar 70kr/hg. Du kan köpa valfri vikt, färg eller kombination av färger. Färger och fårraser som vi har är:

  • Svensk finull finns i färgerna svart (blir i verkligheten mörkbrun), brun och vit.
  • Åsen (grå)
  • Gotland (grå) – går att använda till tovning men bör kombineras med ull från ovanstående. Gotlandsfårets ull fungerar bäst som ”armering” för att göra väven slitstark, men har lite sämre tovningsegenskaper än ull av finare kvalitet.

Råull

Råull är alternativet för dig som vill ha hela lockar. Särskilt gotlandsfåret har väldefinierade lockar som passar bra till olika slags ullhantverk.
Grovsorterad råull (vi tar bort skräpiga eller väldigt smutsiga partier) kostar 100kr/kg. Det finns råull från samma raser och färger som den kardade ullen (läs ovan).

Beställ

Du kan få både garn och fårskinn skickade med posten. Betalning kan göras med Swish eller banköverföring. Maila Carolina och skriv vad du vill köpa: carolina.dahlberg@gmail.com