Våra får

Våra får är av raserna svensk finull, åsenfår, gotlandsfår samt olika dorper-korsningar. Vi har tre baggar som går i olika avelsgrupper: svensk finull, åsenfår och en dorper-gotland korsning som vi köpt från Kullagård i Nye.

Vi säljer en hel del livdjur, både till avel och till vallning. Om du vill köpa livdjur är lämpligaste tiden för detta juli-september, men det går bra att höra av sig tidigare för att anmäla intresse.

Vi är anslutna till i Elitlamm, Fårhälsovården, Maedi-visna programmet (M3 status), samt Klövkontrollen. Alla får är registrerade i Elitlamm. Vi säljer endast livdjur, aldrig till slakt.

Finullsfår

Svensk finull är en gammal ras som avlats för att ge god ullkvalitet. Fåren är helfärgade i färgerna vit, brun eller svart. Idealet är individer utan några tecken eller fläckar med jämt krullig ull av mjuk kvalitet. Även om tackan och baggen har en färg, kan lammen få en annan.

Finullen får ofta många lamm, 2-4 per kull, och är duktiga mammor. I Sverige finns några tusen individer. Vi är medlemmar i Svenska Finullsföreningen.

Om du är intresserad av att köpa ull från våra får är bästa tidpunkten oktober-november, kort efter höstklippningen. Denna klippning ger lång och relativt ren ull. Finullsfårets ull är väl lämpad för barnkläder då den är mycket mjuk och skön mot huden.

Åsenfår

Åsenfår är en svensk utrotningshotad allmogeras. De räknas som skogsfår, och är vana vid lite mer grovt bete än många moderna raser. De är små och viga och klarar sig bra i skogen och svårare terräng. Det finns bara omkring 1200 åsenfår i Sverige, så arbete pågår med att hålla rasen livskraftig.

Här på Ulvarp finns genbank nr 1519. Vi är medlemmar i Föreningen Svenska Allmogefår.

Gotlandsfår/pälsfår

Gotlandsfåren förväxlas ofta med de behornade gutefåren. De kallas ibland även pälsfår. Rasen är den talrikaste i Sverige och föds oftast upp för köttets skull. De har dock även vacker, svart-grå-silver-färgad ull som dock är grövre än finullsfårens ull.

Pälsfåren har svart huvud och ben med vita tecken. Vi har några individer som går tillsammans med vår dorper-gotland-bagge.

Gotlandsfåren är riktiga scouter och bra på att lösa problem på egen hand (vi anser dem vara de smartaste av fårraserna här på gården). De är ökända för att vara duktiga rymmare ifall de tycker hagen är för tråkig och betet dåligt. Men så länge de trivs så stannar de kvar.

Suffolk/Dorper

Vi har inga renrasiga dorper-får, men en del inblandning. Dorper är en ras med ursprung i Sydafria, och har karaktäristisk vit päls med svart huvud. De föder ganska små lamm med smala huvuden vilket leder till få komplikationer för mammorna. Men när de väl har kommit till världen växer de snabbt till sig, även på relativt magert bete.
Vår bagge, Nelson, är köpt från Kullagård och är en korsning mellan pälsfår och dorper. Vi har även tre tackor som är korsningar mellan dorper och suffolk. De har alla varit bra mammor och får 1-2 lamm.