Äppelår

Så i år tänkte vi att vi skulle pressa massor av äpplen. Det gjorde vi med. Men det fans ändå massor kvar!
Vi hade tänkt att vi skulle skicka lejonparten av äpplena till ett musteri i närheten, men det visade sig att de var fullbokade. Så vi fick se vad vi kunde klara av själva trots allt som finns att göra så här års.

Vi har faktiskt varit ganska duktiga på att plocka och packa äpplen i år. Men det mesta ligger kvar faktiskt i lådorna. Anders plockade en jättemängd äpplen ute i fårhagarna, Dessa har vi nogsamt tvättat i vatten, malt i fruktkvarn och direkt pressat. Det är smart att dela äpplena i halvor eller kvartar – dels blir det mycket enklare att krossa dem i kvarnen, och dels ser man vilka som varit bostad åt diverse småkryp och kan rensa bort dessa innan de hamnar i fruktpressen.

Vi hade tänkt göra cider, men på grund av tidsbrist så hann vi inte pressa tillräckligt, utan det blir bara must på flaska som vis själva pastöriserat (och håller tummarna för att konserveringen håller på så vis.)

För mer fakta om pastörisering av fruktjuicer rekommenderar jag denna skrift publicerad av SLU; http://pub.epsilon.slu.se/12450/7/hagstrom_g_rumpunen_k_150720.pdf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.