Andelsjordbruk

Alla andelar för säsongen 2019 är bokade, men det går bra att skriva upp sig på väntelistan. Om någon andelsägare vill dra sig ur kan du då bli tillfrågad om du vill ta över andelen. Gå till bli andelsägare och fyll i formuläret.

Vad är andelsjordbruk?

Andelsjordbruk innebär att det finns ett långsiktigt bindande avtal mellan en producent och en eller flera konsumenter eller organisationer. Avtalet beskriver vad som ska produceras, och genom att köparen på förhand betalar eller förbinder sig att betala, delar producenter och konsumenter på riskerna i produktionen.

Ulvarp andelsjordbruk odlar varierade säsongsgrönsaker och riktar sig till privatpersoner och mindre butiker eller restauranger.

Att vara andelsägare

Att vara andelsägare innebär att du är en del av en större rörelse som vill återta inflytande över matproduktionen, stödja lokal matproduktion och som väljer kvalitet och hållbart jordbruk framför kvantitet och svinn.

Som andelsägare kan du välja att bara hämta din andel på din utlämningsplats varje vecka under skördesäsongen, men det finns också möjlighet att delta i gemensamma aktiviteter på gården under säsongen. Du väljer själv hur involverad och engagerad du vill vara och det finns inga krav.

Skördesäsongen är 22 veckor med start vid midsommar och slut i början av advent. Jag odlar grönsaker på ungefär samma sätt som du själv skulle ha gjort i din egen trädgård eller kolonilott; med handredskap, små maskiner och utan gifter eller konstgödsel. Skillnaden är att du slipper göra jobbet!

Vad får jag?

Leveranserna startar vid midsommar och innehåller tidiga grönsaker såsom kålrabbi, sallad, spenat, primörmorot, salladslök och rädisa. Framåt sensommaren och tidig höst blir grönsakskassarna riktigt tunga och innehåller ett brett utbud av rotsaker och grönsaker. De senaste leveranserna på hösten innehåller större mängder rotgrönsaker och kål.

Med varje veckas leverans med följer också en liten rapport från odlingarna, information om eventuella kommande besöksdagar och ett eller flera recept.

Om du inte har möjlighet hämta din andel vid något tillfälle kan du ge bort eller sälja dina grönsaker till någon som kan.

Här är några exempel på hur en andel kan se ut vid olika tidpunkter under säsongen:

Vad kostar det?

En andel kostar 3520 kr och innehåller grönsaker till en person. Hur långt andelen räcker beror såklart också på hur mycket grönsaker du/ni äter. Fler bokade andelar ger rabatt.

När du bokar din andel skriver du på ett kontrakt. Du kan betala hela summan på en gång eller betala månadsvis. En månad måste betalas i förskott för att bekräfta bokningen.

  • En andel: 3520kr eller 587kr/månad.
  • Två andelar: 6600kr eller 1100kr/månad
  • Tre andelar: 9420kr eller 1577kr/månad

2020 och 2021 kommer avgiften successivt höjas för att hamna på den nivå som är ekonomiskt hållbar för mig, i längden, vilket är 4400kr per andel.

Här kan du läsa avtalet för säsong 2019.

Vilket åtagande har du som andelsägare?

Dels så lovar du att betala din andel av skörden, oavsett utfall. Dels så lovar du att acceptera den andel som du får tilldelad. En och annan morot kan vara lite sne och skruvad, kanske hittar du en pytteliten snigel i salladshuvudet och troligen kommer kålen ha ett och annat hål där någon hungrig insekt smakat på den. Vissa grödor är sköljda vid leverans, andra inte.

Vilket åtagande har jag som andelsjordbrukare?

Jag lovar att endast tillämpa ekologiska (även om jag ej är certifierad) metoder för näringstillförsel, ogräskontroll och växtskydd; såsom stallgödsel, marktäckning och insektsnät. Jag lovar också att varje vecka skörda, vid behov skölja grönsakerna för att få bort överflödig jord och damm, och leverera andelen till utlämningsplatsen.

I allmänhet kräver jag att minst 5 andelar lämnas på samma ställe, annars tar det för lång tid för mig att köra ut grönsakerna till andelsägarna. Undantag kan dock förekomma, om någon till exempel bor precis vid vägen där jag kör förbi.

Andelsägarna är mina viktigaste kunder

Förutom grönsakerna till andelsjordbruket kommer jag odla lite extra grönsaker av varje sort. Ett normalår kommer dessa gå till direktförsäljning via andra kanaler, exempelvis reko-ring. Men om en eller flera grödor växer dåligt kommer alltid andelsägarna prioriteras i fördelningen.

Tänk om det inte blir något alls?

Jag vågar nästan lova att så inte kommer att ske. Det blir aldrig så att alla grödor misslyckas, alltid är det något som trivs, nästan oavsett väderlek. Så värdet på andelarna kommer nog stå sig ganska konstant, även om proportionerna mellan olika grönsaksslag kan variera från år till år.

Crowdfunding

Det ska inte stickas under stol med att de första åren kommer att bli lite kämpiga – särskilt om min ansökan om startstöd inte går igenom. Därför finns även ett alternativ till crowdfunding för den som inte vill bli andelsägare, men ändå stötta starten av mitt företag. Crowdfund:are bjuds in till samma gemensamma aktiviteter och besök som andelsägare. Crowdfunding kan ges med 500 kr eller valfritt belopp över detta.

Kontakt

Vill du veta mer om andelsjordbruket, kontakta Carolina på 070 337 19 85, eller maila till andelsjordbruk@ulvarp.se.

Odlaren själv.