Andelsjordbruk

Säsong 2021

För att bli andelsägare, fyll i formuläret ”bli andelsägare”.

Varför ska man bli andelsägare? 

Andelsjordbruk ger små producenter en chans att konkurrera med de stora jättarna i livsmedelsindustrin.

Andelsjordbruk innebär dessutom liten miljöpåverkan med korta transporter och minimalt emballage. Det blir inget svinn att tala om, eftersom allt som odlas går till andelsägarna. Både de raka och de knasiga morötterna. Både de räta och de krokiga gurkorna. Andelsägarna delar risken med odlaren, men också belöningarna – blir det mycket av något fördelas hela överskottet till andelsägarna.

Utlämningsplatser

Grönsaker kommer att köras till utlämningsplatser där andelsägarna hämtar sina kassar. I förväg bestämda leveransplatser är Stenberga, Nye och Virserum. Andra orter (exempelvis Järnforsen, Skirö, Målilla, Hultsfred och Vetlanda) kan också bli aktuella om det finns tillräckligt kundunderlag.

Stor och liten andel

Båda andelsstorlekarna innehåller alla grönsaker som odlas men i olika mängd och frekvens. En stor andel innehåller ungefär dubbelt så mycket grönsaker som en liten, med undantag för morot och tomat. Mer detaljerad information hittar du på Odlingsplan.

Just nu finns 6 stora, eller 12 små, andelar kvar att boka. Sista datum för att boka sin andel är 1 maj.

Säsongen har 22 leveransveckor med start 23 juni och avslut 17 november. 

Alla andelsägare kommer få ett recepthäfte med första leveransen. Det går också få som PDF redan nu: Recepthäfte 2021.

Om du inte kan hämta din kasse

Det går att hoppa över en vecka och få dubbelt veckan därpå – i den utsträckning det finns tillräckligt att skörda. Vissa grönsaker måste skördas löpande, andra är enklare att spara från en vecka till en annan. Du kan också välja att ge bort din kasse till någon annan.

Kostnad

En stor andel kostar 4400 kr och en liten 2400 kr. Betalningen delas upp på två tillfällen. Hälften betalas i förväg vid bokning, hälften i slutet av juni.

Besöksdagar

Om restriktionerna för folksamlingar lyfts kan det åter bli aktuellt med gårdsbesök under säsongen. Jag håller tummarna för att det blir möjligt!

Företagskunder

Precis som 2020 kommer företag och verksamheter i mitt leveransområde kunna boka in sig för grönsaker i större mängder. Bokning måste göras innan 1 mars då det påverkar planeringen av odlingen.

Kontakt

Alla frågor kan ställas till mig på andelsjordbruk@ulvarp.se, alternativt kontakta mig via facebook Ulvarp Andelsjordbruk | Facebook

Vad är andelsjordbruk?

Andelsjordbruk innebär att det finns ett långsiktigt bindande avtal mellan en producent och en eller flera konsumenter eller organisationer. Avtalet beskriver vad som ska produceras, och genom att köparen på förhand betalar eller förbinder sig att betala, delar producenter och konsumenter på riskerna i produktionen.

Ulvarp andelsjordbruk odlar varierade säsongsgrönsaker och riktar sig till privatpersoner och mindre verksamheter och företag.

Skördesäsongen är 22 veckor med start vid midsommar och slut i början av advent. Jag odlar grönsaker på ungefär samma sätt som du själv skulle ha gjort i din egen trädgård eller kolonilott; med handredskap, små maskiner och utan gifter eller konstgödsel. Skillnaden är att du slipper göra jobbet!

Kontakt

Vill du veta mer om andelsjordbruket, kontakta Carolina på 070 337 19 85, eller maila till andelsjordbruk@ulvarp.se.